Week 3: Hallo kuikens!


Na 21 dagen broeden zijn de afgelopen dagen een voor een de eieren van de doehetzelvers uitgekomen.

Met zacht getik en gepiep kondigen de kuikens aan dat ze druk bezig zijn om met de tijdelijke eitand op hun snavel uit de eierschaal te breken. Dat duurt soms uren.

‘Magisch om uit iets dat je zo vaak ziet – een ei – opeens leven te zien komen’, vonden ze bij deelnemende community Spring House. De kinderen van Jeroen Beks vonden vooral het gepiep uit de eieren erg grappig.

Eenmaal uit het ei moeten de kuikens nog een dag in de broedmachine blijven om uit te rusten en op te drogen. Daarna verhuizen ze naar hun gloednieuwe kuikenverblijf met een laag houtkrullen op de bodem, een drink- en voederbak en een warmteplaat waaronder ze lekker dicht tegen elkaar aan kruipen.

Het kraambezoek bij de doehetzelvers en hun kuikens is alom vertederd. ‘Eigenlijk reageert iedereen heel positief. Wel geven de meeste aan dat ze ‘het zelf niet zouden kunnen ’. Op het web veroorzaakten de geboorte van de kuikens een hoop gekakel en een verhit debat.

Rtl Nieuws en Omroep Brabant  interviewden deelneemster Astrid Willems over haar geboren kuikens en haar voornemen ze te slachten wanneer ze slachtrijp zijn. Lees hier alle reacties. De meningen lopen nogal uiteen..

Ondertussen heeft Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen van de Partij voor de Dieren aan Minister Schouten gevraagd wat ze van de doehetzelfkip vindt. Lees hier de Kamervragen die ze stelde. Wij zijn heel benieuwd naar haar antwoord!