Week 11: De slacht


Gisteren zijn de eerste doehetzelfkippen geslacht. Deelnemers Jeroen Beks, Astrid Willems en Spring House slachtten onder begeleiding van Corné Ansems en Geert van der Kan hun doehetzelfkippen op de Walnoothoeve(n).

Bij de slacht was ook kippendokter Sible Westendorp aanwezig die een ante mortem keuring uitvoerde om te kijken of de doehetzelfkippen gezond waren. ‘Kerngezond en mooie exemplaren’, was zijn oordeel.

De deelnemers doorliepen het gehele slachtproces van verdoving tot aan het uitsnijden in technische delen. De kippen werden verdoofd met een elektrische schok, waarna in een slachttrechter de halsslagader doorgesneden werd. Daarna werden de ingewanden verwijderd en de veren geplukt.

De deelnemers van Spring House aten dezelfde avond nog hun kippen.

Deelnemer Sem Roefs (Spring House): ‘Ik vond het heel indrukwekkend om de hele reis mee te maken van ei tot kipfilet. Daarnaast werd ik me ervan bewust dat het eten van vlees als de norm wordt gezien. Normaal gesproken moeten vegetariërs uitleggen waarom ze geen vlees eten. Maar voor deze ene keer heb ik mij als vleeseter moeten verantwoorden waarom ik vlees eet. Ik heb nog nooit zoveel gesprekken met mijn omgeving gevoerd over het waarom en hoe van vleeseten.’

Ondertussen in het kippenhok

Het AD volgde deelnemer Jeroen Beks vanaf het begin en was er gister ook bij. Lees hier het verslag over het hele proces.

‘Het was best spannend’ vertelde deelnemer Jeroen Beks aan Omroep Brabant. Kijk hier de reportage van de slacht terug.