transportkistje met 3 bevruchte eieren
Transportkistje met 3 bevruchte eieren

Week 1: de eerste week broeden zit er op!


Verwachte datum uitkomst eieren: 23 april

Op 2de paasdag haalden 6 zorgvuldig uitgekozen deelnemers hun doehetzelfkip-kist op bij de boer. De komende weken produceren zij thuis hun eigen kippenvlees.

Van de boeren kregen de deelnemers het advies om zodra ze thuis waren te beginnen met broeden. Hoe sneller met broeden wordt gestart hoe groter de kans dat de eieren uitkomen. Elk ei heeft gemiddeld een kans van 80% om uit te komen. Er kan zowel een hen als een haan in het ei zitten.

Omdat kippen groepsdieren zijn zaten in het bijgeleverde eiertransportkistje niet 1 maar 3 bevruchte eieren. De bijgeleverde eieren zijn van het ras Ross, dat is een gangbaar en een van de meest gebruikte rassen in de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Eenmaal uit het ei zijn Ross kippen bij vleeskuikenhouders na 6 weken slachtrijp.

Boer Jan: ‘We moeten nog maar zien of dat bij onze doehetzelvers ook zo zal zijn. De omstandigheden zijn toch iets anders en ze voeren ze biologisch voer.’

broedmachine

De broedmachine waar de eieren nu in liggen bootst de omstandigheden na van een broedende hen. Lekker warm (tussen de 37,2 en 38,9 graden celsius), met de juiste luchtvochtigheid (50%) en voldoende ventilatie. De machine roteert elk uur automatisch de eieren. Alsof de hen even gaat verzitten. Volg hier live het broedproces van de deelnemers van Springhouse.

Tip van boer Corne: ‘Het is leuk om de eieren na een dag of zeven te schouwen. Door het ei boven een lichtbron te houden kun je of er een embryo ontwikkelt.’

Hier vind je instructies om de eieren te schouwen. Voor degene die geen eieren hebben om te schouwen: deze Japanse studenten hebben een manier gevonden om je toch te kunnen laten zien wat er in het ei gebeurt!