Week 7: De partij voor de dieren roept de deelnemers op hun doehetzelfkippen ter adoptie af te staan


De Partij voor de Dieren roept de doehetzelfkip deelnemers op hun kippen ter adoptie af te staan. In ruil voor het afstaan van hun kippen krijgen de deelnemers als compensatie het gewicht van de kippen in 100% plant- aardige kipnuggets aangeboden, die hetzelfde smaken, maar waar geen dier aan te pas gekomen is.

Reactie van deelneemster Maaike de Reuver: ‘Ik ben geen vegetariër. Voor mij als vleeseter is dit een heel bewuste en respectvolle manier om vlees te eten. Ik eet liever een kip waar ik goed voor gezorgd heb en die ik op een humane en zorgvuldige wijze heb geslacht dan een kip uit de bio-industrie. We vinden moestuintjes allemaal fantastisch als manier om te zien waar eten nou vandaan komt maar nu het gaat over hoe vlees op ons bord belandt vinden we het te pijnlijk.

Reactie van deelneemster Astrid Willems: ‘Ik snap de actie van de PvdD maar ik sta mijn kippen niet ter adoptie af. Mijn doel met het project is om te ervaren wat er vooraf gaat aan het vlees op mijn bord. Daar zijn we ons nauwelijks meer bewust van. Mijn kippen inruilen voor kipnuggets lost dat niet op.’

Reactie deelnemer Jeroen Beks: ‘Wij staan onze kippen niet af. Wij doen mee aan het project juist om te weten waar de kipfilet uit supermarkt vandaan komt en we wisten van tevoren waar aan begonnen. Ik wil weten of ik dit als vleeseter kan. We gaan onder begeleiding van een expert slachten. Dus we gaan onze kippen niet doodknuppelen zoals dat nu op social media rondzingt. In feite doen we niks anders dan wat een slager doet. PvdD zou juist blij moeten zijn met dit project en met mensen die het bewustzijn rondom onze vleesconsumptie en de implicaties daarvan vergroten.’

Lois (7) en Tijmen (10) met hun kippen / © Eveline Van Elk

Ondertussen in het kippenhok

Rectificatie: ‘Lois (7) en Tijmen (10) slachten straks hun eigen kip’ kopten het AD en de Gelderlander boven een interview met deelnemer Jeroen Beks (de vader van Lois en Tijmen) waarin ze hem vroegen hoe het gezin zich voorbereidt op de slacht van hun doehetzelfkippen. Een sensationele maar onjuiste kop. De kippen worden geslacht door hun vader. Lois en Tijmen mogen zelf bepalen of ze er bij willen zijn en of ze de kippen willen eten. Lees hier het artikel en de heftige reacties die het artikel opriep.

Aan Kidsweek vertelden Lois en Tijmen zelf waarom ze meedoen en wat ze van het project vinden. Lois vindt het best een beetje zielig dat de dieren binnenkort worden gedood. ‘Maar het smaakt waarschijnlijk hetzelfde als kip uit de supermarkt.’ Haar broer heeft er minder moeite mee. ‘Het hoort ook bij het leven’, zegt Tijmen.

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten heeft geantwoord op de kamervragen van Tweede Kamerlid Femke Arissen (PvdD) over de doehetzelfkip. De minister vindt dat de doehetzelfkip kan bijdragen aan de bewustwording van consumenten. Lees hier de antwoorden van de minister.

Oneworld schreef een artikel over de vleesparadox naar aanleiding van de doehetzelfkippen die bij hen op de redactie rondlopen.

De doehetzelfkippen worden wekelijks gewogen